Aleksandar Saša Lokner, klavijature

Već 30 godina jedan od Bajaginih Instruktora. Autor scenske i instrumentalne muzike, jedan od najboljih i najpoznatijih aranžera.

Samo ime Aleksandra Loknera asocijacija je na majstorije na klavijaturama, posebno sa Bajagom i „Instruktorima“, čiji je član od 1985. Njegova karijera, međutim, počela je mnogo ranije.

Od 6. osnovne  svira u drugarsko-ortačkim bendovima muziku koja se slušala na žurkama i igrankama u Zemunu. Seća se  i da se jedan od njih zvao „Toplotni proces“. U srednjoj školi i svirka i bendovi postaju ozbiljniji, pa se tako, u različitim grupama, sretao sa Vladom Negovanovićem, Nikolom Čuturilom, Igorom Popovćem…Najponosniji je na „Potop“, bend u kojem je sa trojicom drugara, za to vreme vrlo beskompromisno,svirao neko svoje poimanje fusion-jazz –rock-instrumentalne muzike. Imao je 16 godina i danas žali što delić  te atmosfere, zvuka i ljubavi kojim je zračila grupa na mnogobrojnim nastupima, nije sačuvan na nekom nosaču. Za to vreme,  završio je i srednju muzičku školu „Kosta Manojlović“ na klavirskom odseku.

U profesionalne vode ušao je već u trećem gimnazije,postavši član grupe „Galija“. Sa njima je u radio po mnogima najintrigantniji album ovog benda – „Bez naglih skokova“. Od ’85. je jedan od Instruktora pozitivne geografije. Uz to, sa dragim prijateljem i kolegom, Lazom Ristovskim, snimio je izuzetan duet-album „Naos“. Bavi se primenjenom,posebno scenskom muzikom. Generacije najmlađih posetilaca pozorišta „Boško Buha“ odrasle su na mjuziklima za koje je on radio muziku.

Uticao je da mnogi mladi ljudi krenu njegovim stopama, a među onima koji su izvršili najveći uticaj na njega pominje Keitha Emersonaa, Thomas Nemana, Weather report, Chucka Levela, Grega Filingejnsa,Tonia Banksa, ali i Kornelija Batu Kovača i Slobu Markovića.

Mlađim muzičarima, pa i svojim budućim đacima voli da kaže:

„Uživaj u sviranju, uživaj u svakoj probi,slušaj druge dok sviraš“.

I dodaje:

„U muzici jedino ima smisla da sve što radiš-radiš do kraja, 100 %.  Ako si pesmu završio 99% – bolje da je nisi ni počinjao.Računa se jedino ako je urađeno sve, baš sve što je u tvojoj moći!“.